Skal jeg træne hvis jeg ikke orker det?

Kender du det når man først og fremmest ikke orker at træne - Så gør man det alligevel - og så bliver det bare en rigtig lortetræning? 

Det tror jeg der er rigtig mange af os der gør, og det er ikke uden grund. Din psyke afspejler sig nemlig også i din fysiske formåen, og det er ikke altid korrekt at tage ned at træne i centret, bare fordi det står i kalenderen. 

Vil du vide hvornår du skal træne, og hvornår du skal lade være? Så læs med! 

1) Det handler om at træning bliver en "glad" vane

Det aller vigtigste når vi snakker omkring træning når man føler sig nede eller træt, er at vide at kroppen husker. Kroppen husker hvad du gør, hvad du føler når du gør noget bestemt, og hvad den ting får dig til at føle. Din hjerne har en helt ufatteligt god evne til at parre situationer med konkrete følelser, og derved skabe koblingerne mellem disse.

Anchoring (eng.) bliver det oftest kaldt, og er noget vi alle sammen oplever i vores dagligdag. Det kan være du kender det at der er et særligt sted der gør dig i et særligt godt humør, en stam-cafe fx, fordi din hjerne har lært at lige netop dette sted er forbundet med højt humør og god stemning. På et biokemisk niveau er det udløsningen af dopamin i specifikke situationer der giver din hjerne en umiddelbar tilfredshed og et kick, som den vil forsøge at få så tit den kan. 

Det samme kan du overføre til din træning. Hvis du kun træner når du er glad, hvad tror du så der sker over tid? 

Korrekt. Du bliver glad af at træne. Du kan i den grad lære din hjerne at du er glad når du træner. Det er ligesom det gamle trick med at smile for at blive glad. Det virker faktisk. 

Kun 3 tilbage!
Bodybar 8 kg
Kun 1 tilbage!
Bodybar 9 kg
Spar 20% Kun 1 tilbage!
Bodybar 2 kg - Nordic Strength

Prøv at gør det til dit mål at vælge træningstidspunkter hvor du primært er glad. Det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre, det ved jeg godt. Men 1 er stadig bedre end 0, og små skridt er vejen til succes.

Lad mig lige herunder liste nogle mulige scenarier for hvordan du har det når du skal træne, og hvad du evt kan tænke om det. Læs venligst videre.  

2) Jeg er træt i kroppen, men frisk og glad i hovedet 

Du går og overvejer om du skal tage ned og træne. Din krop er smadret, eller bare træt, dine muskler virker måske ikke som de mest veloplagte, men dit mindset er at du SKAL ned og træne. 

Hvis du er opsat på at træne og er i godt humør. Så tag ned og træn, men tænk over følgende: 

Hvorfor er det nu lige at din krop er træt? 

Er det fordi du har sovet dårligt, er det måske du har fået for lidt at spise, eller er det fordi det ikke er lang tid siden du sidst trænede hårdt? 

Uanset hvad så er det vigtigt at du gør dig nogle tanker omkring det, og prøver at mærke efter om det er hele kroppen du er træt i, eller om det er bestemte muskler der i særlig grad bidrager til denne følelse af træthed. 

Hvis du kan huske at du for nyligt (måske dagen forinden) har trænet hårdt, og det er disse muskler der er ømme, så prøv at undgå at involvere disse muskler i dagens træning. 

Du vil blive overrasket over hvor meget power du kan have i bænkpress, selvom dine rygmuskler brænder fra gårsdagens rygtræning. 

Moving on .. 

3) Jeg er frisk og restitueret, men mit hovede er tungt og trist 

Årha - Den her følelse er den værste. Man har sovet godt, man har spist godt og musklerne er mere end rigeligt restituerede. Dog føles det bare ikke lige som dagen, hvor man går ned og laver ny personlig rekord i centret. Øv. 

Først og fremmest. Hvor vigtigt er det for dig at få trænet i dag? Kunne du måske have godt af humørmæssigt bare at tage en afslapningsdag derhjemme, eller er du typen der bliver i godt humør af at træne, og derfor håber på træningen endelig kan gøre dig i godt humør. 

Min helt klare vurdering (som nævnt tidligere) er at man skal være i godt humør ihvertfald 80% af tiden når man træner, og at man skal gøre det til en ting man glæder sig til.

Der er dog undtagelsen som drejer sig om hvis det ikke er generelt dårligt humør, men derimod dårligt humør der skyldes en bestemt ting. Fx at du er kommet hjem, og har opdaget af din kæreste har spist det sidste stykke kage. 

Hvis det er en specifik ting der har gjort dig i dårlig humør, så skal du højest sandsynligt slæbe dig selv afsted og give den gas til træningen.

Der er intet værre for dig selv, end at sidde og holde dig selv fast i det dårlige humør, især ikke hvis lidt frisk luft kan gøre forskellen. Hop på cyklen, få noget frisk luft, få pusten op og giv den gas med træningen. Det vil garanteret få dine tanker over på noget andet end det der gjorde dig i dårligt humør, og du vil komme hjem fyldt med energi igen. 

4) Jeg synes aldrig jeg er frisk til at træne 

Er dette tilfældet er der kun to muligheder. Enten er du aldrig frisk pga træthed, eller også kan du bare ikke lide at træne på den måde du gør? 

Første mulighed skal forstås på den måde at du er meget træt hele tiden. Det kan være du arbejder enormt meget, ikke sover nok eller bare generelt har meget om ørene. Er det tilfældet, er løsningen desværre ikke at finde i dette indlæg. Så skal du til at evaluere din tid, og finde ud af om du gør det rigtige for dig selv, og dit helbred. 

Anden mulighed dog - Kan du overhovedet lide at træne? Det er altså bare ikke for alle at styrketræne. Så kan det være du skal finde på noget helt andet at lave. Det kan være du kan lide at løbe en tur eller at cykle i skoven, og så er det måske det du skal gøre. 

Mit ønske i denne henseende er ikke at du hopper med på fitnessbølgen, tværtimod. Mit ønske er at du skal finde hvad DU godt kan lide at lave. Det kan være at styrketræning i centret er alt for trivielt til dig, men så kan det være at crossfit er lige dig. Eller måske boksning? 

Som en sidste note til dette punkt vil jeg lige indskyde, at hvis denne manglende lyst til at træne er indtrådt pludseligt efter en lang periode hvor du har nydt at træne, så prøv at tage 14 dage fri fra træningen. Det kan være at din krop og træt og stresset, og bare lige skal have lidt længere tid at restituere i. 

5) Jeg er altid klar til at smadrer centret af energi 

Fedt nok - Giv den maks gas - Vi ses! Husk du kan træne hjemme når du har tid og lyst med enkelt udstyr, der ikke behøver koste en formue. Se vores træningsudstyr!