Squat med løftet hæl (typisk via et bræt) smider en stor del af belastningen på knæleddet og patellasenen. Problemet er første og fremmest at folk gør det for at kompensere for dårlig form.

Rent biomekanisk er der 2 ting, som flytter belastningen til knæleddet. Jo længere knæene vandre ud over tæerne, jo mere flyttes belastningen fra hofteleddet til knæleddet. Det næste problem er tyngdepunktet. Jo mere man holder tyngdepunktet over hælen, jo mere går størstedelen af belastningen i hofteleddet. Det taler netop for at man skal sætte sig tilbage, undgå knæene vandre for meget (i en olympisk squat vil de vandre lidt, men helst ikke markant ud over tæerne) og holde tyngdepunktet over hælen).

Når folk anvender bræt under hælen, så skyldes det 2 ting.

For det første indleder de squatbevægelsen ved at skubbe knæene fremaf. BIG MISTAKE. På den måde placeres der står belastning på knæet. Knæene vandre meget mere end de burde, og det gør det stort set umuligt at holde belastningen over hælen. Og det er netop her problemet opstår. Folk kan ikke holde hælen i jorden, og tror de mangler fleksibilitet til at lave en korrekt squat. Og det er faktisk slet ikke det som er problemet. Problemet er deres teknik og tyngdepunkt.

Folk tror så at et bræt vil løse deres problem, men det er faktisk lidt det samme som at tage en redningsvest på og så tro man kan svømme, selvom man ikke kan uden. Brædtet i sig selv er ikke problemet, for der er masser af gode squattere som squatter i sko med hæl. Problemet er at de ikke har lært korrekt teknik.

Hvorfor er det så farligt at squatte med bræt under fødderne ??

Uanset hvordan man vender og drejer det, så vil et bræt under fødderne gøre det sværere at sætte sig tilbage, og knæene vil derfor vandre mere. Og som nævnt, så er det biomekanisk kendt, at jo mere knæene vandre jo større bliver belastningen på knæled og patellasenen. Derfor er det i sig selv et problem at squatte med bræt. Men problemet er meget større for dem som aldrig har kunnet squatte uden bræt. De har nemlig aldrig lært at holde tyngdepunktet over hælen. Derfor er deres squat stil meget "fremaf", hvilket flytter deres tyngdepunkt ud på foden. Og som nævnt tidligere er det en anden grund til knæledsbelastning.

Louie Simmons og mange af hans styrkeløftere squattede tidligere i støvler med hæl. De squattede med relativ smal stilling. Det resulterede i mange squat relaterede skader. Louie har spunget patellesenen i det ene knæ. Matt Dimel sprang begge hans patellasener under et tungt forsøg. Der var adskellige andre som led af knæproblemer. Da de skiftede til flade sko, flyttede deres fodstilling ud, og koncentrede sig om at sætte sig tilbage, så var der lige pludselig ingen knæskader mere.

I de sidste mange år er knæskader et ukendet fænomen i westside barbell club. Godt nok behøver man ikke stå så bredt som de gør (WSB gutterne står ekstremt bredt), men at flytte sin fodstand et stykke ud, at lære sig selv at sætte sig tilbage og holde tyngdepunktet på hælen er en guds gave for knæene.

Jeg ser desværre mange som ikke træner squats fordi de træner derhjemme!! Husk at du også kan træne squat derhjemme. Der findes utroligt mange gode og billige Squat rack til hjemmet, så det er ingen undskyldning at du træner hjemme.