Hvilken træningsform passer til mig?

Guide: Sådan finder du en træningsform, der passer til dig

 

At finde den helt rigtige træningsform kan være en livslang rejse, der tager dig med på oplevelser og svedeture, som du sikkert ikke havde forestillet dig, at du skulle være en del af. Mange tænker ikke over, at den træningsform, man udøver, kan erstattes med noget bedre.
Måske du har affundet dig med en træningsform, der byder på lange, hårde løbeture, fordi det er det, du har råd til, og fordi det er den træningsform, der er nemmest at ty til. Når du har fundet din træningsform, vil du opleve, at du i længere tid af gangen ikke oplever besvær med at få dig sparket ud over dørkarmen, fordi du har det sjovt, når du træner. Læs med, og find den træningsform, der passer bedst til dig.

Træning med andre eller alene?

At træne med andre kan næppe betegnes som en træningsform, men træning med andre vil helt sikkert give dig et frisk pust af motivation, fordi du binder dig op på en aftale med andre. At træne med andre lægger ikke blot et fokus på, hvor hård træningen er, her fokuserer man også på det sociale, og at man kan presse hinanden til at blive bedre.

Helt overordnet set har du måske en præference: Enten vil du helst træne alene, eller måske vil du helst træne med andre. Når du har gjort op med dig selv, hvad du bedst kan lide, er du klar til at læse videre.

Tabata/Pulstræning

Denne træningsform egner sig godt til dig, der kan lide at træne med andre. I mange fitnesscentre i landet tilbydes en variant af tabata eller pulstræning, og træningen tilbydes på hold. Er du til en hård omgang pulstræning, hvor du presses af din sidemakker eller af hele holdets kampånd, så er tabata eller pulstræning noget for dig. Denne træningsform træner din kondition frem for specifikke muskelgrupper, og du vil gå godt svedig fra træningen. Med en professionel instruktør, der tager sig tid til at kigge rundt i lokalet, vil du i sidste ende føle, at du har en personlig træner, som presser dig til dit maksimum.

Yoga/Meditativ træning

Denne træningsform egner sig godt til dig, der kan lide at træne alene og dig, der kan lide at træne sammen med andre. Yoga er en meditativ form for styrketræning, der udfordrer din balance og evne til at koncentrere sig uden problemer. Er du til den individuelle træning, kan du sagtens tage til en yoga-time, fordi du her får mulighed for at lukke dig ind i dig selv og fokusere på dit eget åndedræt, din egen styrke og evne til at holde stillinger og føle kroppen.

Hvis du er mere til den kollektive træning, kan en yoga-time også sagtens være noget for dig. Du kan her få råd, vejledning, ja selv hjælp fra dem på holdet, og du kan kigge rundt for at se, hvordan en given øvelse udføres.

Cirkeltræning/Styrketræning

Cirkeltræning er også en træningsform, der egner sig til dig, der kan lide at træne alene og dig, som kan lide at træne sammen med andre. Cirkeltræning er en form for styrketræning, hvor man har et sæt øvelser, man skifter i mellem og udfører enten i forhold til repetitioner eller minutanslag. Grunden til at mange kender cirkeltræningen er, at det er en træningsform, der tilbyder styrketræning af forskellige muskelgrupper - hurtigt og nemt.

Hvis du er mest til individuel træning, er cirkeltræning noget for dig, fordi du - på et mindre hold - vil være alene på din øvelse, og derfor kan du fokusere på dig selv, og den øvelse du skal udføre. Har du/I en instruktør, er der på den led også muligheden for at spørge, hvis der skulle opstå tvivl i forbindelse med øvelsen.

Kan du bedst lide at træne sammen med andre, er cirkeltræning noget for dig, fordi du kan løfte blikket og lade dig presse af folk, der står i planken overfor dig i cirklen - for du skal ikke give op før dem! Er I flere på samme øvelse, kan I bruge det sociale og hjælpe hinanden med øvelser, eller snakke med hinanden efter træning.