Guide: 6 tips om vægttab, som gør at du når dine mål

 

Når man sætter sig som mål, at man skal tabe sig, er det vigtigt at have en plan. Uden en plan har du ikke en struktur at følge; noget, der gør det meget sværere at holde målet for øje. Denne artikel giver dig råd til, hvordan du når dit mål om vægttab uden at miste fokus eller motivation. Ønsker du at få konkret “hands-on” i forhold til, hvad du skal spise, drikke eller skeje ud med, så læs med!

Vægttab og kur: Der er forskel

Vejen til det vedvarende vægttab er at finde balancen mellem ændring og vane. Et vedvarende vægttab skabes ved at lægge en realistisk trænings- og kostplan, som du er overbevist om, at du kan holde dig minimum 95% til.
Forskellen mellem en kur og et vægttab er netop, at en kur er en midlertidig måde at gå ned i vægt på. Ønsker du at tabe dig, er målet netop et længerevarende resultat, der holder langt ud i fremtiden.

Kun 4 tilbage!
Shaker i rustfri stål

En realistisk plan, der passer til dig

Det kan ofte være en god idé at få en tid hos en kostvejleder, der kan guide dig i retning af en kostplan, der passer til dig. Først skridt på vejen mod at tabe sig er at lægge en plan for, hvad man skal spise ugens 7 dage. Der er 3 tips eller regler, du kan følge:

1. Slik, chips og kage hører til lørdag og søndag
2. En løbetur retfærdiggør ikke tomme kalorier bagefter
3. Kostplaner er kun vejledende

Hvis du som hovedregel spiser slik, kage og chips i weekenden vil du nemmere kunne administrere hverdagen, fordi der er noget at se frem til. Tilfredsstil din trang til noget sødt med alternativer som tomater med salt og peber, en rugbrødsmad med æg eller andre fødevarer, der smager godt, men som giver en mæthedsfølelse.

Hold dit mål for øje

Har du lagt en kostplan hos en kostvejleder, skal du huske på, at den kun er vejledende. En kostplan er den optimale løsning, hvis du gerne vil se resultater, men da vi kun er mennesker, er det også vigtigt at være realistisk. Hvis du ved et øjebliks svaghed har spist et stykke slik eller chokolade, så nyd det og kom videre. Hold hele tiden fokus på det endelige mål.
Hvis du mangler motivation, kan det være en idé aktivt at opsøge den. Se en film, læs en bog eller mind dig selv på, hvorfor du ønsker vægttab. Et vægttab kan for eksempel mindske belastning på knæ og led, hvis du er overvægtig. Er dette din udfordring, så husk på, at du slipper for smerte og skader i fremtiden og gør netop dét til din motivation.

Liquid error (snippets/product-labels line 37): comparison of String with 59900 failed

Ingen vægttab uden motion

Man kan tabe sig en god del ved at skære ned på unødvendigheder i det daglige kostindtag, men den sidste nedgang i vægten vil du ofte skabe ved at motionere. Det er ikke optimalt at spise meget lidt uden at motionere, da dette sandsynligvis ikke vil være mønsteret efter endt vægttab.
Mange tager på efter en kur, fordi man begynder at spise som normalt. Tag hellere udgangspunkt i dit kostindtag som normalt, selvfølgelig med modifikationer, og motionér herefter.

Find en motionsform, der engagerer dig

Motion er den bedste måde at fjerne de sidste overskydende kilo på. Når du skal motionere, er det vigtigt, at du sørger for at finde en motionsvariant, du holder af. Find en motionsform, du synes er sjov og udfordrende for at holde dig selv til ilden. Selvom mange nyder at styrketræne eller at løbetræne betyder det ikke, at det netop er motionsformen, der passer til dig.
Ved at finde et sted, hvor du føler, at du hører til, og hvor du kan give alt, når du dyrker motion, sikrer du dig, at du kommer tilbage. For at komme afsted til træning, selv på de grå efterårsdage, er det vigtigt, at du har det sjovt og samtidig får sved på panden.

Smid badevægten ud

Når du begynder at træne og udvikler dine muskler, siger det sig selv, at du bliver tungere - men sundere. Når du står på badevægten dag efter dag og ser, at vægten øges, så er det, sandsynligvis, positivt.

For at undgå eventuel demotivering så smid badevægten ud og investér i stedet i flere spejle. Et før/efter-billede er ofte mere sigende end din vægt før og efter dit vægttab. Det er klart, at du vil gå ned i vægt et bestemt antal kilo, men når du dyrker motion vil du også blive stærkere og mere fit-for-fight, og derfor er det vigtigt, at du også husker at kigge i spejlet.

Bevar den sunde livsstil

Når du er nået i mål med dit vægttab, er det vigtigt at fortsætte den sunde linje. En sund livsstil vil mindske risikoen for sygdom, smerte og hjertekarsygdomme, så hvorfor stoppe, når du er så godt i gang?
Ved at sørge godt for at kroppen bliver holdt ved lige med motion, og at brændstoffet er nærende, sundt og naturligt, kan du sikre, at din krop er i balance livet ud.

Har du i lang tid ikke tabt dig, og har du brug for hjælp til at fortsætte eller til at komme i gang igen, så kontakt din læge, for det er muligt, at du kan have sværere ved at tabe dig end andre. Kommer du fra en familie, hvor mange familiemedlemmer er overvægtige, kan din opvækst have en del at sige i forhold til den måde, du tænker kost og motion på. Har du brug for at vende din mentalitet, så tag eventuelt kontakt med en kostvejleder eller en læge.

Vi lever i en verden, der udvikler teknologien, så vi ikke længere behøver at rejse fysisk for at besøge venner på den anden side af kloden. Vi bevæger os altså mod en verden, der gør det nemmere at være komfortabel og have hvilepuls, men ønsker du at sætte en stopper for din magelighed, så start hellere med det samme.
Tag cyklen til arbejde hver dag, og gør det til en besparende vane, du ikke ønsker at stoppe. Gør motion og sund kost til en del af dig og din hverdag og etablér din sundhed på ny.