6 grunde til at du skal spise mørk chokolade.

 

Studier viser, at mørk chokolade (desværre tæller den lækre hvide chokolade med knas ikke med…) er spækket med næringsstoffer, der kan have en positiv effekt på dit helbred. Læs med her, hvis du mangler 6 gode undskyldninger for at spise mørk chokolade.

1) Mørk chokolade er ekstremt næringsrigt

Hvis du vælger mørk chokolade med en høj koncentration af kakao kan du roligt spise løs (alt med måde altså!): det er nemlig rigt på næringsstoffer. Mørk chokolade med ca. 70-85% kakao indeholder blandt andet jern, magnesium, kobber, fibre og en række andre mineraler. Det er dog værd at nævne, at mange af de mørke plader chokolade man kan købe i supermarkederne også indeholder en moderat mængde sukker, hvorfor du måske skal genoverveje om du bør erstatte samtlige af dine måltider med chokoladen.

2) Mørk chokolade er en stærk kilde til antioxidanter.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) er en metode der bruges til at måle antioxidant niveauet i madvarer. Selvom der stilles spørgsmålstegn ved den økologiske validitet af testen, har den alligevel vist et nævneværdigt udslag på lige netop mørk chokolade. Rå, ubearbejdede kakaobønner er nemlig blandt de højest scorende madvarer, der nogensinde er blevet testet! (https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity) Dette er nok til, at jeg personligt gerne får guffet mig igennem en plade mørk chokolade eller to, så snart der er de mindste tegn på influenza!

Et studie har desuden vist, at kakao og mørk chokolade indeholdt et højere niveau af antioxidant aktivitet end andre testede frugter og bær, herunder både blåbær og Acai bær! Læs studiet her.

Liquid error (snippets/product-labels line 37): comparison of String with 59900 failed

3) Mørk chokolade kan øge blodcirkulationen og sænke blodtrykket

Nu begynder det at blive lidt teknisk … Det vigtigste er selvfølgelig, at der her er endnu en god grund til at spise mørk chokolade! Hvis man er interesseret i hvordan den mørke chokolade går ind og bevirker til at blodcirkulationen øges og blodtrykket sænkes, kan man blandt andet læse følgende studier:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=207783

http://ajcn.nutrition.org/content/95/3/740.long

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=412211

http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx

 

4) Mørk chokolade kan minimere risikoen for at få hjertekar sygdomme.

Det tyder på, at bestanddelene i mørk chokolade er meget beskyttende mod oxidering af LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein-kolesterol). Dette kan, på længere sigt, betyde, at en langt mindre mængde af kolesterol sætter sig fast i arterierne, hvilket kunne betyde en langt lavere risiko for hjertesygdomme – ikke dårligt, vel?


Et særligt spændende studie af 470 ældre mænd viser, at kakao reducerede risikoen for dødsfald som følge af hjertekarsygdomme med 50% på en periode af 15 år! (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16505260/) . Endnu et spændende studie viser, at man ved at indtage chokolade mere end 5 gange ugentligt kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme med 57%! (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20858571). Det er dog, desværre, ikke helt irrelevant at nævne, at disse ovenstående studier var observationsstudier, hvilket betyder at man ikke kan udelukke, at det var en anden faktor end chokolade, der var med til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme. Jeg tænker personligt, at det er bedst at tage sig alle de forholdsregler man kan, hvorfor chokolade minimum 5 gange ugentligt lyder meget rimeligt.

 

5) Mørk chokolade kan beskytte din hud mod solen

Her er endnu en grund til at man bør spise chokolade – det hjælper med at beskytte ens hud mod solens stråler! Hvis man er blevet forbrændt af solen, kan indtagelsen af chokolade nemlig øge blodcirkulationen til huden, og dermed øge dens massefylde og hydrering! (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322).

 

 

6) Mørk chokolade kan øge din hjerneaktivitet!

Hvad er lige oddsene for det? Studier viser, at mørk chokolade kan være med til at øge hjerneaktiviteten. Så er der vist ikke længere nogle undskyldninger, for at udskyde turen til Brugsen længere. Der skal købes mørk chokolade, og der skal købes meget! Mørk chokolade har vist sig at øge blodcirkulationen til hjernen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16794461). Blandt andet indeholder kakao stimulanser ligesom koffein, hvilket kan være en forklaring på hvorfor det kan øge hjerneaktiviteten på kort sigt. http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-004-1898-3