Er kaffe usundt?

Er kaffe usundt?

Om kaffe er sundt eller ej, er et spørgsmål der kan forårsage stor debat! Der er dem der står i den ene grøft og siger at kaffe er flydende guld og godt for helbredet, men så er der også dem der står helt ovre i den anden grøft, og siger at kaffe er usundt af 117 forskellige årsager. Er du nysgerrig på hvordan det egentlig forholder sig, så læs med!

Hvis du er en af dem der absolut skal starte din morgen med en kop kaffe, og simpelthen ikke kan vågne ordentligt ude, så er der gode nyheder på vej.

Kaffe indeholder nemlig en lang række gode næringsstoffer, som kroppen er taknemmelig for at du hælder i dig. For eksempel er kaffe rig på antioxidanter! Desuden er der både vitamin B2, B5, B1 og B3 samt magnesium i.

Det er påvist, at kaffe har en sundhedsfremmende effekt, og at det er direkte forbundet til en nedsat risiko for parkinsons sygdom, blodpropper, depression og Alzheimers sygdom (http://www.healthy-holistic-living.com/coffee-good-bad.html?t=SOE, http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-pavirker-den-daglige-kop-kaffe-din-sundhed). En enkelt kop i ny og næ kommer ikke til at gøre en stor forskel, da niveauet af ovenstående vitaminer ikke er særlig højt. Men hvis du, som mange andre kaffedrikkere, drikker mellem 3-4 kopper om dagen, så er virkningen til at måle.  

Til gengæld, for vi kan ikke komme uden om det, indeholder kaffe også store mængder koffein. Koffein er blevet et fy-ord, men man skal ikke glemme de gavnlige effekter det kan have. Det fungerer både som en stimulans der øger hjerneaktiviteten, men det kan også sætte gang i forbrændingen. Der er flere studier, der påviser at koffein kan give din hjerne et kortvarigt boost, hvilket både kan forbedre humøret, reaktionstid, overvågenhed og kognitiv funktioner (http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-002-1175-2).

Koffein har også den uheldige konsekvens, at det kan forårsage ængstelighed og søvnbesvær – øv! Hvis man indtager for meget koffein kan ens puls stige, hvilket kan lede til kropslig ubehag og panikanfald. Hvis man er sensitiv over for koffeinen, kan man risikere at blive overstimuleret, hvilket betyder at man gør klogt i at holde sig fra den brune væske. Desuden kan man opleve søvnbesvær, hvilket man kan afhjælpe ved ikke at indtage kaffe sent på eftermiddagen og ind på aftenen.

Desuden er endnu en af de uheldige bivirkninger ved koffeinen, at man kan udvikle et afhængighedsforhold. Hvis man er regelmæssig kaffe-drikker kan man opleve at kroppen vænner sig så meget til koffeinen, at man ikke mærker de positive effekter af den. Man kan dog også opleve, at man får abstinenser hvis man forsøger at holde op med at indtage det! Det kan blandt andet indbefatte voldsom hovedpine, træthed og irritabilitet i minimum et par dage.

 

Må jeg så drikke kaffe eller ej?

Ovenstående sammenfatninger af relevante studier viser, at kaffe kan have en sundhedsfremmende effekt. Det er dog vigtigt at nævne, at det er meget individuelt hvordan man påvirkes af kaffen. Hvis man mærker kropslig ubehag er det vigtigt at tage en snak med sin læge, for at udelukke at det er koffeinen der forårsager dette.

Men hvis du, ligesom jeg, nyder en kop morgenkaffe og en enkelt kop eller to med eftermiddagskagen, så kan du roligt fortsætte med dette. Skål!