Sådan spiser du mere frugt og grønt

Det kan være svært at få spist de 600 gram frugt og grønt dagligt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Ofte skyldes dette, at vi har for travlt, eller at vi mangler inspiration til, hvordan det kan gøres på en let og smart måde. Hvis frugt og grønt spises til alle måltider og inkluderes i maden, er det dog let at nå de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Her får du tips til, hvordan du kan få mere frugt og grønt ind i din dagligdag på en nem og hurtig måde.

 

Vigtigheden af at spise frugt og grønt

Frugt og grønt er vigtigt at spise, fordi det indeholder mange mineraler og vitaminer, som er gode for vores krop og for vores helbred.

Der findes mange forskellige slags vitaminer, hvoraf kroppen har brug for hele spektret af disse, da de er nødvendige for, at kroppen fungerer optimalt. Vitaminer kan optages via vores kost ved blandt andet at spise gulerødder og spinat, som indeholder vitamin A, ved at spise broccoli, avocado og porrer, som indeholder vitamin B, samt ved at indtage appelsiner, bær og grapefrugt, som indeholder vitamin C.

Mineraler findes især i grove grøntsager og er nødvendige for at styrke kroppens knoglevæv, for en optimal muskelsammentrækning og for et sundt blodtryk. Desuden indeholder grove grøntsager kostfibre, som holder fordøjelsen i gang.

 

Grøntsager i dit morgenmåltid

Danskernes morgenmåltid består oftest af morgenmadsprodukter i form af havregryn eller cornflakes og indeholder derfor sjældent frugt eller grønt. Der findes dog mange måder, hvorpå man kan implementere dette i morgenmåltidet.

Grøntsager kan eksempelvis tilføjes i smoothies, hvor de blendes sammen med de frosne bær. Grøntsagerne kan eksempelvis være spinatblade, avocado eller broccoli. Når disse blendes sammen med de frosne bær, kan det ikke smages, at der er grøntsager i måltidet. Hvis dette alligevel er tilfældet, kan smagen camoufleres med eksempelvis limesaft, ingefær eller citron. Frugt og grønt kan også bruges i juice, hvis du ønsker et morgenmåltid, der er mere flydende, end smoothies er.

Når der juices, kommer der rester fra det brugte frugt og grønt, hvilket kan bruges i resten af dagens måltider. Disse rester kan eksempelvis bruges i lasagne, blendes i en suppe eller bruges i pandekager eller vafler, hvormed det er med til at optimere næringsindholdet. Resterne kan også bruges til nybagte boller, hvis det røres i dejen, inden den æltes. Det samme gør sig gældende for spinatblade, revne gulerødder, squash, rødbeder eller æble, som også er med til at optimere næringsindholdet i nybagte boller, som traditionelt er fyldt med tomme kulhydrater.

 

Grøntsager i din aftensmad

Et godt tip til mere grønt i aftensmaden er at rive gulerødder og squash og at putte dem i kødsovsen. Dette ændrer hverken markant på smag eller udseende, hvilket betyder, at selv kræsne børn får grøntsager implementeret i kosten på denne måde. Grøntsagerne kan også bruges i kødsovsen til en lasagne eller ved at skifte lasagneplader ud med skiveskåret squash for et forbedret næringsindhold. Grøntsager kan også bruges i supper, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan kommes i, da grøntsagerne skal blendes efterfølgende.